Vanaf 2020 rookmelders verplicht in woningen

Permanentie 24/7
+32 89 73 83 30

Openingsuren Kantoor
Ma - Vrij: 08:00 - 16:30

Reeds meer dan 4.000 klanten
Offerte aanvragen!

Vanaf 2020 rookmelders verplicht in woningen

Vanaf 2020 rookmelders verplicht in woningen

Vanaf 2020 moeten alle woningen verplicht met rookmelders uitgerust zijn. Hier zijn de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld het over eens geraakt.

De plaatsing van een rookmelder is momenteel enkel wettelijk verplicht voor alle nieuwbouwwoningen of renovaties van bestaande woningen. Deze verplichting geldt ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die via een sociale lening aangekocht worden, voor de overige 60 procent van het Vlaamse woonpatrimonium daarentegen niet.

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld brengen willen daar nu verandering in zien en dienen een voorstel van decreet in. Door een verruiming van de wetgeving wil men de bestaande complexiteit wegwerken. Eén duidelijke regel die van toepassing is voor iedereen, zo luidt het.

Wat betreft brandveiligheid betreft bengelt Vlaanderen aan de staart van het Europese peloton. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek uit 2014. Cijfers tonen aan dat een algemene verplichting brandbeveiliging levens redt. Sinds de invoering in Noorwegen die dateert van 1991 is er bijvoorbeeld een daling van 2,2 doden per miljoen inwoners bij woningbrand. In 2015 hebben Frankrijk en verschillende Duitse deelstaten besloten dezelfde weg in te slagen. Vlaanderen kan dan ook niet achterwege blijven en dit voorbeeld volgen. “Vooral ’s nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat de meeste doden door woningbranden simpelweg niet wakker worden.”

De nieuwe regelgeving staat natuurlijk niet op zich. “De wettelijke verplichting moet vanzelfsprekend gepaard gaan met bijkomende sensibilisering voor de burger zodat die weet dat de verhoging van zijn eigen veiligheid al kan voor slechts een euro per jaar.”

Offerte op maat nodig voor beveiliging?

Reken op meer dan 10 jaar expertise van Be Smart Security!

About Bart