WhatsApp tegen dieven = halvering inbraken | Be Smart Security

Permanentie 24/7
+32 89 73 83 30

Openingsuren Kantoor
Ma - Vrij: 08:00 - 16:30

Reeds meer dan 4.000 klanten
Offerte aanvragen!

Whats app

WhatsApp tegen dieven = halvering inbraken

Uit een pilootproject in Nederland is gebleken dat buurtbewoners die zich inschrijven op Whatsappchats om verdachte gedragingen te rapporteren het aantal woninginbraken bijna doet halveren. CD&V vraagt daarom aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om meer WhatsApp-groepjes tegen buurtcriminaliteit te lanceren. Hierin kunnen buren zich samen met de lokale politie verzamelen.

Nederland telt momenteel al meer dan 5.000 groepjes die op deze manier aan buurtpreventie doen via de smartphone. Volgens Kamerlid Franky Demon (CD&V) zijn dit er in ons land nog maar een kleine honderdtal. De inwoners van de Limburgse gemeente Lanaken hebben de krachten via die app al verzameld.

WhatsApp-buurtpreventiegroepen werpen zich op deze manier al op als het burgerinitiatief van de toekomst. Veel sneller en nauwkeuriger als het huidige buurtinformatienetwerk (BIN). De uitwisseling van informatie tussen de burgers en de lokale politie verloopt zo structureel en constant. In Nederland blijkt dat het systeem zeer goed werkt.

Verdere daling

Wanneer we veiligheid nader bekijken, ligt de gemiddelde Belg vooral wakker van woninginbraak (57%) – meer dan van terreur (50%) en verkeersongevallen (48%), blijkt uit een algemene veiligheidsbevraging van het BIVV. “Bij 3% wordt dan ook effectief ingebroken”. Volgens onderzoek aan de Tilburg University halveert het aantal woninginbraken in buurten met een WhatsApp-groep. “De daling is langdurig. Bovendien verplaatsen de woninginbraken zich niet naar aangrenzende naastgelegen buurten die op een bepaald moment nog geen WhatsApp-groepen hebben”, aldus onderzoeker Martijn Akkermans. Zo’n groep schrikt inbrekers – die vaak uit de buurt komen – af. Daarnaast zijn inwoners mogelijk alerter wanneer ze in een van deze groepen deelnemen. Bovendien beveiligen ze hun huis beter en stappen ze sneller naar de politie.

Bron: Hln.be

Uw bedrijf laten beveiligen door een beveiligingsspecialist?

Op vlak van inbraakbeveiliging kunt u beter voorkomen dan genezen. Be Smart Security is de partner waar u op zoek naar bent!

Offerte op maat nodig voor inbraakbeveiliging?

Reken op meer dan 10 jaar expertise van Be Smart Security!

About Bart