Apotheken steeds vaker overvallen | Be Smart Security

Permanentie 24/7
+32 89 73 83 30

Openingsuren Kantoor
Ma - Vrij: 08:00 - 16:30

Reeds meer dan 4.000 klanten
Offerte aanvragen!

Apotheken steeds vaker overvallen

Apotheken steeds vaker overvallen

Apothekers worden alsmaar vaker overvallen. Een apothekerszaak heeft in ons land jaarlijks gemiddeld één kans op vijf op een inbraak of overval. De toename zegt zich door. De daders zijn niet op zoek naar medicijnen, maar enkel cash. ‘Hierbij wordt buitensporig veel geweld gebruikt voor een briefje van 50 euro.’

In 2015 waren 940 Belgische apotheken het slachtoffer van een gewelddadige inbraak of overval, dit blijkt uit van de Algemene Pharma­ceutische Bond (APB). Voor 2016 werd een gelijkaardig aantal geregistreerd. In 2014 was er nog een daling tot 912, maar sindsdien is het probleem alsmaar groter geworden. Dit leidt tot een toenemend onveiligheidsgevoel bij apothekers, dit blijkt uit bevragingen door de APB.

Er zijn in ons land 4.900 apotheken, wat betekent dat ze per jaar één kans op vijf lopen op een overval of inbraak. Daarmee staan ze na de ‘algemene detailhandel’ en de nachtwinkels in de top drie als het over dit soort criminaliteit gaat. 

“Dat is opvallend”, zegt Filip Horemans van onder­nemersorganisatie Unizo. “Het zijn geen gewone winkels en het is een vrij beroep. Maar dokters, tandartsen, garagisten en andere plekken waar het publiek dagelijks komt en waar soms veel geld in de kassa zit, krijgen hier minder mee te maken.”

Het gemiddelde wordt flink opgetrokken door het grote aantal incidenten in Antwerpen, Brussel en Charleroi. Daar worden apothekers drie keer meer dan elders met diefstallen en gewelddadige overvallen geconfronteerd.

Laagdrempelig

Opmerkelijk is dat het de overvallers doorgaans niet te doen is om medicijnen. “Het gaat om geld”, zegt Luc Adriaenssens van de APB. “Dicht tegen sluitingstijd nemen ze aan dat de kassa’s goed vol zitten. Dikwijls gaat het daarbij om nauwelijks voorbereide overvallen.”

De buit kan heel uiteenlopend zijn, van 50 tot 5.000 euro. “Zo overvallen drugsverslaafden geregeld met buitensporig geweld apotheken voor een buit van 50 euro”, zegt Adriaenssens.

Maar waarom specifiek apothekers, als het toch niet om de medicijnen gaat? Adriaenssens ziet drie elementen. Ten eerste zijn de zaken laagdrem­pelig. In tegenstelling tot veel retailketens zijn er vaak geen bewakingsagenten, magnetische poortjes of camera’s.

‘Dokters, tandartsen, garagisten en andere plekken waar het publiek dagelijks komt en waar soms veel geld in de kassa zit, krijgen hier veel minder mee te maken’

Filip Horemans, Unizo

Ten tweede is blijkbaar ook geweten dat een op de drie betalingen in de apotheek nog altijd met cash gebeurt. Adriaenssens: “Dat gemiddelde varieert ook sterk, wat betekent dat in veel apotheken nog te veel cash binnenkomt.”

Ten derde wijst de beroepsbond op de overduidelijke vervrouwelijking van het beroep. Een apotheek waar bij valavond één of meerdere vrouwen achter de kassa staan, zou crimi­nelen aantrekken. “Het idee leeft dat zij makkelijker te overmeesteren zijn, iets wat de politie ons heeft bevestigd”, vertelt Adriaenssens.

Via WhatsApp

Om de criminaliteit terug te dringen, heeft de APB vier acties op poten gezet. Het gaat onder meer om een affichecampagne die elektronisch betalen aanmoedigt, net als de uitbouw van verschillende buurtinformatienetwerken.

In die netwerken staan farma­ceuten in contact met elkaar via WhatsApp of gelijkaardige plat­formen. Ze waarschuwen meteen iedereen wanneer er een agressieve klant opduikt of andere verdachte zaken gebeuren. De beroepsbond komt ook met opleidingen over wat te doen bij overvallen en met begeleiding over beveiliging.

Adriaenssens besluit: “Velen houden bij een nieuwbouw of een verbouwing geen rekening met beveiliging. Minder dan de helft staat in contact met een alarmcentrale.”

Bron: Demorgen.be

Uw bedrijf laten beveiligen door een beveiligingsspecialist?

Op vlak van inbraakbeveiliging kunt u beter voorkomen dan genezen. Be Smart Security is de partner waar u op zoek naar bent!

Offerte op maat nodig voor inbraakbeveiliging?

Reken op meer dan 10 jaar expertise van Be Smart Security!

About Bart